Fall in love with the barre!
Fall in love with the barre!

Fall in love with the barre!

Studio Barre
Spierpijn! Het eerste wat door mijn hoofd schiet als ik ’s ochtends mijn benen uit bed slinger. Als ik mezelf omhoog duw met mijn armen ontsnapt er een kleine “au” uit mijn mond. Mijn armen hebben het zo te voelen ook zwaar te verduren gehad. Oorzaak van dit (toch wel lekkere) gevoel: Studio Barre.

Deze drukbezochte les staat minimaal 1x per dag op het rooster bij Studio C. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik mij af hoe barre ontstaan is, waarom deze les zo succesvol is en niet onbelangrijk hoe Christina (eigenaresse van Studio C.) in aanraking is gekomen met Barre en waarom zij zo in deze les gelooft.

Ergens hoopte ik een verre reis te moeten maken om een antwoord op mijn vragen te krijgen, maar helaas. Dankzij Google en Christina zijn mijn vragen beantwoord.

Historie
De basis voor Barre is gelegd door een Duitse balletdanseres. Tijdens haar herstel van een rugblessure combineerde zij oefeningen van haar fysiotherapeut met oefeningen aan de barre. Later zijn haar hersteloefeningen uitgewerkt tot het concept wat het nu is. De workout werd als eerste opgepikt door de modellenwereld (ah..vandaar dat lichaam van Doutze Kroes), de filmwereld en pas later door de “gewone” (lees: iedereen die geen model of filmster is) vrouw. De trend was gezet en inmiddels is de Barre workout al ruim 5 jaar razend populair in Amerika. Gelukkig voor ons waaide deze trend naar de andere kant van de oceaan en kunnen ook wij werken aan een mooi gevormd lichaam, zonder dat we hiervoor in een tutu en op spitzen rond te hoeven huppelen.

Het succes van deze les
Als sportjunkie begrijp ik het succes van deze les. De Barre lessen zijn voor iedereen (jong, oud, beginner, gevorderd, sporthater, sportlover). Tijdens de lessen worden verschillende opties gegeven, waardoor iedereen op haar eigen niveau mee kan doen. De workout is gericht op het tonen van spieren. Simpel gezegd, je lichaam krijgt mooiere vormen, zonder dat je breed wordt. Je traint je core, billen, benen en armen door gebruik te maken van (uiteraard) de barre, pilatesballen, weerstandsbanden, gewichtjes en natuurlijk je eigen lichaamsgewicht. In de les worden veel verschillende oefeningen gedaan met veel herhalingen. Dat verklaard ook meteen waarom ik vandaag wat moeite heb met opstaan…😊

Hoe is Christina in aanraking gekomen met Barre en waarom gelooft zij in het succes van deze les?

Christina is als Nike Master Trainer voor het eerst in aanraking gekomen met Barre in Portland (het hoofdkantoor van Nike) en ze was op slag verliefd. Een welkome afwisseling tussen alle intensity trainingen. Een mix van yoga, pilates, ballet en cardio. Een les waarin je werkt aan kracht, flexibiliteit, conditie en aan je houding. Een les waar iedereen aan mee kan doen en waarbij je bewust bezig bent met je spieren. Vol enthousiasme en motivatie deed zij haar Barre opleiding in Stockholm om vervolgens de lessen bij Nike in Nederland te introduceren. Door het vele oefenen aan de Barre, merkte zij de verandering in haar lichaam. Christina deed eerst veel aan krachttraining, waardoor ze breder werd. Maar Barre veranderde haar lichaam op een andere manier. Minder hoekig, slanker, vrouwelijker. Ik zie wat ze bedoeld…😊

Inmiddels heeft het Barre virus mij ook te pakken. Tijdens mijn andere trainingen wil ik mezelf zoveel mogelijk uitputten. Meer kilo’s, harder lopen, veel springen en vooral veel zweetdruppels. Barre geeft rust, terwijl ik toch heel hard werk aan mijn lichaam. En last but not least…ik voel mezelf heel elegant en vrouwelijk als ik met een bal tussen mijn benen aan de barre sta… 😊

Should we meet at the barre?