Zomer luiheid
Zomer luiheid

Zomer luiheid

Stijgende temperaturen. Vakanties. Festivals. De verplichtingen die schoolgaande kids met zich meebrengen. Genieten van alle dagen dat de zon schijnt (want voor je het weet hebben we een zomer met regen).

Nu ik erover nadenk biedt de zomer veel meer verplichtingen, afleidingen en verleidingen dan de winter. In de winter zijn we in principe één (anderhalve) maand druk met verplichtingen, eten, feestjes en vakantie. In januari pakken we het normale ritme weer op. We gaan met z’n allen een maand alcoholvrij en de sportspullen worden weer uit de kast getrokken.

Wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien, doen we harder ons best in de sportschool. We willen namelijk allemaal strak in het badpak of hot in het zwemshort. Rond de meivakantie en als de temperaturen gaan stijgen, lijkt het of we ons hele ritme omgooien. We eten weliswaar vaker een salade, lichtere maaltijden, meer fruit en drinken liters water. Aan de andere kant trekken we er meer op uit en duiken we sneller het terras op waar we liever een glas wijn of een biertje (uit persoonlijke ervaring weet ik dat het er vaak meer dan één zijn) dan een kop koffiedrinken. De BBQ steken we vaker aan, waardoor we ongemerkt meer eten dan bedoeld was én laten we vooral die verkoelende ijsjes niet vergeten. De zon maakt ons loom en hierdoor slaan we het sportuurtje iets vaker over. ’s Avonds zitten we nog zo gezellig te tafelen en ’s ochtends zijn we nog te moe van de lange zomeravonden.

Ta da…en daar is het fenomeen, zomerluiheid. Nu heb ik een en ander wel iets overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. Van mezelf durf ik te zeggen dat ik best gedisciplineerd ben als het gaat om mijn dagelijkse sportuurtje en gezond eten, maar ook ik laat het touw vieren in de zomer. Ik kan heel verstandig een gezonde lichte maaltijd bereiden op de BBQ, om er vervolgens 2 (oké 3) glazen witte wijn bij te drinken en een uur later besluiten dat ijs ook best lekker is (en dan het liefst met chocolade). Alles onder het mom van: “Het is meer één keer per jaar zomer”. Als ik dat patroon een paar keer per week aanhoud is ook mijn voedings- en sportpatroon volledig in de war en voel ik me futloos en ongezond. En dat lieve mensen, moeten we onszelf niet gunnen!

Om te voorkomen dat de zomer een gat jouw (en mijn) zo zorgvuldig opgebouwde sportpatroon slaat, een paar weetjes die je op de koelkast kunt plakken en die je in elk geval blijven motiveren te sporten:

  • Sporten geeft je zelf vertrouwen een boost (cin up en shine als je op het strand loopt in je nieuwste bikini of zwemshort);
  • Sporten is goed voor je sociale leven (nog meer terrasmaatjes);
  • Sporten helpt je om beter te concentreren (sneller je “verplichtingen” afronden, waardoor je eerder van de zon kunt genieten);
  • Sporten geeft je energie (kom maar door met die festivals);
  • Sporten verhoogt je stofwisseling (oké, kom maar door met die steak!)

Zonder gekheid. Je hoeft je niet als een heilige (doe ik ook niet hoor!) te gedragen deze zomer, maar sporten en voor 80% voedzaam en gezond eten dragen bij aan een energiek, positief en blij gevoel! C you in the gym!

Liefs Lolaatje

P.S: Zie elke workout als een afspraak met jezelf. Een afspraak met een vriend(in) zeg je toch ook niet zomaar af?