Tijd voor de grote schoonmaak

Tijd voor de grote schoonmaak

Lente! Fluitend gooi ik de ramen en tuindeuren open. Buiten hoor ik de vogels fluiten, er dwarrelt een lentebriesje naar binnen en ik ruik de lente. Mijn favoriete seizoen is gestart. Van mijn weerstand tegen schoonmaken en opruimen is ineens niets meer te merken. Zelfs mijn man betrapt me twee keer met een emmer (en nu een keer vol met sop) in mijn hand. De bezem gaat bijna letterlijk door, een deel, van het huis en de tuin. Al poetsend lijkt het wel of ik steeds meer rommel zie en “projecten” die nodig gedaan moeten worden. De winter moet uit huis, weg met de donkere kaarsen, weg met de truien en dikke sokken. Er moet ruimte gemaakt worden voor het nieuwe seizoen, licht, luchtigheid en energie.

Die schoonmaak is niet alleen goed voor je huis of tuin, maar ook voor je lichaam. In de winter hebben we minder zonuren, zitten we vaker binnen en eten we zwaarder (een koude salade is minder aantrekkelijk als het buiten vriest). Hierdoor hebben we minder energie, waardoor we minder zin hebben om extra te bewegen. Er wordt dus een stuk minder gezweet. Het resultaat is dat we een voorraad afvalstoffen in ons lichaam opslaan. Die afvalstoffen kun je het best vergelijken met de rommel die je in huis verzamelt. Als de rommel weg is, voelen we ons vaak beter en dat is met die afvalstoffen precies hetzelfde. Afvalstoffen moet je niet verzamelen, die moeten uit je lichaam. Van afvalstoffen word je moe, lusteloos en krijg je een vale huid om even wat voorbeelden te noemen.

De term voorjaarsmoeheid heeft bijvoorbeeld niets met het voorjaar te maken. Het voorjaar staat voor nieuw leven, nieuwe energie, groei. Voorjaarsmoeheid is niets anders dan de nasleep van de winter. Het is dus belangrijk om die verzamelde afvalstoffen kwijt te raken. Je zult dan al snel merken dat je ook weer fitter wordt. Een bekend gegeven is dat als je jezelf moe of futloos voelt, je sneller skipt om naar de gym te gaan. Niet doen! Werk jezelf in het zweet tijdens een uitdagende workout, sla je wekelijkse sportsessie vooral niet over, eet veel verse groenten (mag echt wel meer dan 400 gram zijn), fruit, beperk je vleesinname, drink veel water en doe rustig aan met de alcohol (of helemaal alcoholvrij voor een periode). Ook je geest heeft behoefte aan ruimte na de winterperiode. Plan “me time” in je agenda en boek een keer een yogales om te ontspannen.

Tijd om in actie te komen!
Gun je lichaam en geest ruimte om in een nieuwe flow te komen!

Liefs Lolaatje